Türkiye! Girişimciler İçin Vergi ve Teşvik Cenneti.

Mustafa Vardalı
2 min readFeb 1, 2021

--

Levent — İstanbul — Türkiye

Çeşitli mobil uygulama analiz platformlarının verilerine göre, Türk girişimciler 2020 yılında 600 milyon dolarlık gelir elde etti. Bu rapor, merkezi Türkiye’de olup yurtdışına “dijital içerik” satışı yapan mobil uygulama & oyun şirketlerinin toplam gelirini kapsıyor. Örneğin; Peak Games artık bir ABD şirketi olduğu için bu toplama dahil değil. Ayrıca AdMob ve benzer platformlardan elde edilen reklam gelirleri de bu toplama dahil değil. Ülkemizde önemli oyun stüdyoları olduğunu ve bu şirketlerin ana gelir kalemlerinin “reklam geliri” olduğunu hesapladığımızda, rakamın 900 milyon dolar seviyelerine çıkacağını tahmin ediyorum.

Rakamlar harika görünüyor olabilir ama değil! 2020 yılında, tüm dünyada mobil uygulama harcamaları 100 milyar doları aştı. Türk geliştiriciler olarak pastadan sadece %0,9 pay alabiliyoruz.

Appannie raporuna göre, 2020'de tüm dünyada 100 milyar doları aşan mobil uygulama harcamalarının sadece 400 milyon doları ( %0,4 ) Türk kullanıcılar tarafından harcandı. İthalat / ihracat dengesiyle değerlendirdiğimizde avantajlıyız.

Teknoloji, herkes için muhteşem fırsatlar sunmaya devam ediyor. Türkiye ise yurtdışına ihracat yapmak isteyen girişimcilere vergi ve teşvikler açısından harika fırsatlar barındırıyor. Bir yerden başlamak için çok haklı nedenleriniz var. Bu yazımda, size bu nedenlerden bahsetmeye çalışacağım.

1: KDV %0: 3065 sayılı vergi kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV’den istisna tutuluyor. Özetle, Türkiye dışında yaptığınız satışlar için %18 KDV ödemiyorsunuz.

2: Kurumlar vergisi %22 yerine sadece %11 veya %0: “Diğer indirimler” başlıklı 10. maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde; “ Türkiye’ de yerleşmiş olmayan kişilerle, iş yeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan yazılım faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50'si indirim uygulanır”. Kulağa harika geliyor değil mi? Daha da iyi olan, söz konusu yazılım ve teknoloji hizmetleri teknoparklardan sağlanır ise kurumlar vergisi %0 olarak uygulanabilir. Tüm bunlara ek olarak, teknoparklardan sağlanan yazılım ve teknoloji hizmetleri kapsamında çalışan teknik personel ücretleri de gelir vergisinden istisnadır.

Vergi uzmanı değilim. Bu konuda sağladığı bilgiler için “Teknoloji ve Yazılım Şirketlerinde Vergi Uygulamaları” kitabının yazarı YMM Aydın Yılmaz’a ayrıca teşekkür ederim.

3: Devlet teşvikleri: Reklam harcamalarınızın %50'sini, yıllık 400.000 dolara kadar 4 yıl boyunca IMMIB desteği kapsamında geri alabilirsiniz. Buna ek olarak, Apple Store ve Google Play Store’un almış olduğu %30'luk verginin %50'sini, yıllık 100.000 dolara kadar 4 yıl boyunca yine İMMİB desteği kapsamında geri alabilirsiniz. Yani toplam 2 milyon dolarlık bir destek söz konusu. Olumsuz olan detay şu; teşvikler biraz geç ödenebiliyor. Yine de yatırımcınızı ikna için güçlü bir argüman olarak kullanabilirsiniz.

Teşvikler konusu biraz zaman alan bir iş gücü. Regülasyona uygun doküman hazırlanması, gönderilmesi gibi konular ciddi efor ve özen gerekiyor. Sizin için biraz maliyetli olsa da, konusunda uzman bir danışmanlık şirketi ile çalışmanızı öneririm.

Sizin için geriye şunlar kalıyor;

  • İyi bir ekip kurmak,
  • İyi bir ürüne odaklanmak,
  • İyi marketing ve monetizasyon kası geliştirmek…

Sevgiler…

https://twitter.com/mstfvrdl

--

--